Så lär du dig leva med tinnitus

Har du fått tinnitus? Massor av svenskar lider av den här hörselnervskadan som innebär att du hör ljud fast de inte finns. Har du väl fått tinnitus är det väldigt svårt att bli av med den och det finns inget botemedel. Du får helt enkelt lära dig att leva med den. Hur gör du det?

Att ge upp och känna att livet är slut är inte rätt väg att gå. Det gör att du bara sjunker ännu mer. För det första är det viktigt att du läser på om tinnitus och att du inte gör den värre. Det gör du genom att vistas i bullriga miljöer, ha ljudet högt på när du lyssnar på musik eller vara ute i krogsvängen med hög musik. Kanske jobba där det är mycket ljud omkring dig. Använd alltid hörselkåpor och öronproppar om du måste vistas i sådana miljöer.

Förbättra hälsan

Att dricka mycket alkohol, sova lite, inte röra på sig och umgås med fel människor gör att både din kropp och ditt psyke inte mår bra, vilket också gör att tinnitus försämras. Vi vet, det kan vara jobbigt att släpa sig upp på morgonen för att träna om du inte kunnat sova natten innan på grund av det pipande ljudet, men försök!

Unna dig också att vara lycklig och ge dig själv lite lyx i vardagen såsom att boka hemstäd istället för att damma och torka själv. Den energin kanske du istället ska lägga på dig själv. Ge dig själv tid för avkoppling också. Boka en spahelg helt själv eller med bästa vännerna, vänner som du känner förstår dig och tar väl hand om dig under jobbiga stunder.

Laga bra mat till dig själv och undvik skräpmat. Vissa livsmedel gör även att vissa som har tinnitus upplever att det blir aningen bättre, såsom blåbär till exempel. Viss frukt och vissa bär och andra livsmedel har en positiv inverkan på nervsystemet och eftersom tinnitus är en skada på nerverna i örat så kan det hjälpa åtminstone till en viss del om du äter bättre. Ät även nyttiga oljor som kokosolja, olivolja och fet fisk och nötter. Det är viktigt att äta det som är bra för hjärnan också när man har tinnitus. Prova så får du se, det kan ju inte skada!

Tinnitus – du är inte ensam

Tänk på att det finns massor av människor som lider av tinnitus. För vissa är det inte hela världen, för andra är det som om allt raseras framför deras fötter. Men tro det eller ej, människan är väldigt anpassningsbar och lär sig att leva med det mesta. Det gäller bara att vara sjysst mot dig själv.